
JUDICIAL COUNCIL OF THE UNITED METHODIST CHURCH 

 

 DECISION 1307 

IN RE: Request for a Declaratory Decision from the Arkansas Annual Conference Regarding 

the Participation of Non-District Superintendents In the Appointment Process 

DIGEST 

The power to make appointments is lodged solely in the office of bishop as stipulated by ¶ 54, 

Article X, of the Constitution. Bishops must consult with district superintendents prior to 

making and fixing pastoral appointments.  However, the Constitution in ¶ 54, Article X ,does not 

limit the consultative authority of the bishop to only the district superintendents.  The General 

Conference is free to require consultation with other entities and the bishop is free to consult 

with others, including conference officers as allowed, in the process of making and fixing the 

best appointments for the benefit of both pastors and churches and of The United Methodist 

Church’s mission to make disciples of Jesus Christ for the transformation of the world. 

STATEMENT OF FACTS 

During the business session on Wednesday, June 17, 2015 of the Arkansas Annual Conference, 

an elder presented the following motion requesting a declaratory decision from the Judicial 

Council.  The motion stated: 

That the Annual Conference, as empowered by ¶ 2610.2.j of The 2012 
Book of Discipline, request of the Judicial Council a declaratory decision 
on the constitutionality and Disciplinary compliance of whether the 
participation of non­ district superintendents on the Cabinet in 
facilitating and administering the process that leads to appointments 
complies with The 2012 Book of Discipline, (¶¶ 403.2, 424, 428, 419.2 and 
608; and Constitutional ¶¶ 53 and 54). 

 

After discussion and questions for information and clarification, the motion passed.  According 

to the Minutes of the Annual Conference, the Annual Conference session had passed a change 

in the Standing Rules clarifying the structure of the annual conference. This request for a 

declaratory decision was in response to one of the changes made in the Standing Rules that 

attempted to define the “appointive cabinet”.  The definition and the functions were 

challenged in a request for a Bishop’s Decision of Law.  The ruling is the subject of Decision 

1301.   The term “appointive cabinet” is not a term defined by the Discipline.  The term 

“cabinet” is defined by the 2012 Discipline in ¶ 424. 
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The Bishop and three interested parties provided briefs. 

JURISDICTION 

The Judicial Council has jurisdiction under ¶ 2610 of the 2012 Discipline. 

ANALYSIS AND RATIONALE 

The process for making appointments is a process that is defined by the Book of Discipline.  

The power to make appointments is lodged solely in the office of bishop as stipulated by ¶ 

54, Article X of the Constitution:  

The bishops shall appoint, after consultation with the district superintendents, 

ministers to the charges.... 

Bishops must consult with district superintendents prior to making and fixing pastoral 

appointments.   Article X offers a clear standard of what must occur at a minimum.  

However, it provides no guidance concerning what encompasses consultation and 

whether consultation only involves district superintendents and the bishop.   

Constitutional authority is granted to General Conference to address issues relating to the 

nature and scope of appointment consultation.  Paragraph 16.5 states that General 

Conference shall have the authority:  

To define and fix the powers, duties, and privileges of the episcopacy, to 

adopt a plan for the support of the bishops, to provide a uniform rule for 

their retirement, and to provide for the discontinuance of a bishop because 

of inefficiency or unacceptability. (JD 35, 114, 312, 365, 413) 

This authority grants the General Conference the right to shape the nature of the 
consultation process that must be followed as bishops carry out their constitutional 
responsibility to make and fix appointments, as long as this does not alter the necessity of 
consultation with superintendents and the final authority of bishops to make and fix 
pastoral appointments.  The General Conference has exercised this authority over the 
years to broaden and more clearly define the nature of consultation.  The current 
language in ¶ 426 of the 2012 Book of Discipline is the result of this evolving process and 
judicial interpretation.  The Judicial Council has clarified the definition of consultation. 

Consultation means that there is an exchange of ideas even though they might not be 
in agreement…The final authority in appointing preachers to their charges rests upon 
the presiding Bishop. (Decision 101) 

(See also Decisions 501, 509, 701, and 1174). The process of appointment making is 

further explicitly delineated in ¶¶ 427- 430.  In this appointment process, the notion of 

consultation and information gathering by the district superintendents is further 
explicated as they fulfill their duties as articulated in ¶¶ 403.2, 419.2 and 424 as 
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members of the cabinet. 

 
The nature of consultation as it evolved through legislation by the General Conference 
(¶¶ 425-430) and as defined by Judicial Council Decisions (101, 501, 556, 701, 1174) 
applies to all aspects of consultation, including, but not limited to, consultation with 
pastors and staff/parish relations committees. As such, while district superintendents 
play an essential role in consultation, their consultation with the bishop is not exclusive 
or proprietary.  This process is commonly referred to as the “consultative process.”  This 
process does not impinge upon ¶ 54, Article X that mandates that the bishop must 
consult with the district superintendents prior to the making and fixing of pastoral 
appointments. 
 

The constitutional authority granted to the General Conference also means it has the 
right to stipulate who may or may not be involved in the consultative process, as long as it 

does not violate ¶ 54, Article X.  Thus, the General Conference has determined that the 

director of administrative services shall be excluded from conversations with district 
superintendents and the bishop concerning pastoral appointments.   Paragraph 619.2 

states, 

The director shall be present when the cabinet considers matters relating to 

conference administration related to the conference treasurer's or conference 

treasurer/ director of administrative services' responsibilities, and other matters as 

cabinet and director may determine. The director shall not be present during the 

cabinet discussions on matters related to the making of appointments. (Emphasis 

added) 

Other than this one instance, the Discipline does not explicitly prohibit the bishop 

from consulting with additional persons beyond district superintendents, pastors, and 

staff/parish relations committees.  It employs language that distinctly leaves open the 

possibility of including others as part of the district superintendents’ consultation 

with the bishop relating to pastoral appointments.  In referring to duties of the 

conference lay leader (¶ 607.6), conference director of connectional ministries (¶ 

608.6.b) and director of communications (¶ 609.b), all are invited to be part of the 

extended cabinet when “considering other matters as the cabinet may determine.”    

 

Thus, the inclusion of non-district superintendents in the appointment consultation 

process to obtain vital information and perspectives does not violate ¶ 53 and ¶ 54, 

nor does it alter or diminish the superintending role of the bishop or superintendents.  

Such inclusion does not violate the requirements of ¶¶ 403.2, 424, 428, 419.2, and 

608. 
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DECISION 

The power to make appointments is lodged solely in the office of bishop as stipulated by ¶ 54, 

Article X, of the Constitution. Bishops must consult with district superintendents prior to 

making and fixing pastoral appointments.  However, the Constitution in ¶ 54, Article X , does 

not limit the consultative authority of the bishop to only the district superintendents.  The 

General Conference is free to require consultation with other entities and the bishop is free to 

consult with others, including conference officers as allowed, in the process of making and 

fixing the best appointments for the benefit of both pastors and churches and of The United 

Methodist Church’s mission to make disciples of Jesus Christ for the transformation of the 

world. 

Beth Capen was absent. 

Kabamba Kiboko was absent. 

Randall Miller, first lay alternate, participated in this decision. 

Timothy K. Bruster, first clergy alternate, participated in this decision.   

October 24, 2015 

 

 

 


