
JUDICIAL COUNCIL OF THE UNITED METHODIST CHURCH 

 

 DECISION 1293 

 

IN RE: Review of a Bishop’s Decision of Law in the Arkansas Conference Regarding 

Non-appointive Members of the Cabinet Participating in Appointment-making in Light 

of ¶¶ 403.2, 419.2, 424, 428, and 608.6 

 

 

DIGEST 

 

The Bishop’s decision of law is modified. The modification deletes all of the Bishop’s 

“substantive” ruling beginning with the word “Therefore…” and all of his commentary, 

except for the point that he expressed in the following judgment  

 

…to declare this request for a ruling of law as inappropriately moot and 

hypothetical because it was not an item related to any business undertaken 

during the 2014 annual conference, but legislation addressed in a previous 

annual conference session. 

 

 

STATEMENT OF FACTS 

 

During the 2014 session of the Arkansas Annual Conference, a clergy member presented 

the following matter to Bishop Gary E. Mueller. 

 

I request a ruling of church law regarding the Arkansas Conference practice of 

non-district superintendents participating in the making of appointments. 

Specifically, does the Structure of the Arkansas Conference as found in the 2013 

Conference Journal defining the Appointive Cabinet…and, the Arkansas 

Conference’s current practice of non-district superintendents participating in the 

making of clergy appointments comply with The 2012 Book of Discipline 

paragraphs 403.2, 424, 428, 419.2, and 608.6?  

 

The Bishop ruled in a timely manner, with a document that combines commentary on 

the request as well as a substantive ruling. In a portion of the commentary, the Bishop 

wrote: 
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It might be appropriate to declare this request for a ruling of law as 

inappropriately moot and hypothetical because it was not an item related to any 

business undertaken during the 2014 annual conference, but legislation 

addressed in a previous annual conference session… Further, it might be 

inappropriate because it asks for a ruling of law about an entity, “the appointive 

cabinet,” that does not exist in, and is not defined by, The Book of Discipline. 

Nevertheless, I will address the request in a substantive manner. 

 

After providing some additional commentary, the Bishop issued the following decision: 

 

Therefore, I rule that, within the limitations explicitly outlined by The Book of 

Discipline, including the tenure of district superintendents, ¶¶ 403.2, 424, 428, 

419.2, and 608.6 give the bishop the right to include those who are not 

superintendents in a consultative fashion in cabinet meetings that address the 

making of appointments. The standing rule addressing the composition of the 

“appointive cabinet”, while substantively in compliance with The Book of 

Discipline, is not binding on the bishop and is unnecessary since it is addressed 

by The Book of Discipline.  

 

The Judicial Council placed a review of the Bishop’s decision of law on the Docket for 

October 2014. However, in Memorandum 1279, the Judicial Council deferred the matter 

to the April 2015 Docket and requested that the Secretary of the Arkansas Conference 

supply missing records that were necessary for the Judicial Council to conduct a review. 

Those records include the Minutes of the Annual Conference Session, to show whether 

the request for a decision of law was properly presented in writing and whether it 

related to an item of business, consideration, or discussion by the Annual Conference. In 

response to Memorandum 1279, the Secretary of the Arkansas Annual Conference 

supplied the Minutes of the 2014 session and the written text of the request for a 

decision of law. 

 

In addition to these materials, the Reverend David Orr submitted briefs on the matter. 

 

 

JURISDICTION 

 

The Judicial Council has jurisdiction under ¶¶ 51 and 56.3 of the Constitution and under 

¶ 2609 of Discipline 2012 as modified by Decision 1244. 
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ANALYSIS AND RATIONALE 

 

In Decision 799, the Judicial Council ruled that “A so-called ‘question of law,’ though 

properly presented, must relate to the business, consideration, or discussion of the 

annual conference session,” adding that any questions which do not meet this test “are 

improper and should be so ruled and do not require a substantive answer.” That 

determination by the Judicial Council had its precedent in Decision 33, which addressed 

requests for decisions of law and insisted that such “requests should be based upon 

some action taken or proposed to be taken” by the conference. 

 

There is no evidence in the record that an action had been taken, was being considered, 

or was about to be taken during the business of the annual conference, which would be 

the sufficient basis for this request for a decision of law to be raised. The request was 

posed as a reference to the “Structure” and the “Standing Rules” of the annual 

conference. But those matters were not under discussion. Indeed, even the person who 

raised the request for a decision of law acknowledged as much:  

 

There was no discussion on the floor of the conference dealing with the 

question of church law which was raised; because, we do not discuss the 

appointments made as business on the floor of the conference.     

 

Appointments are typically announced during a session of the annual conference and 

are often thereby “fixed” by the Bishop after the required consultations have occurred. 

But the annual conference conducts no “business,” engages in no official 

“consideration,” or has no parliamentary “discussion” on the appointments. So a 

request for a decision of law about the appointments is inappropriate, in light of Judicial 

Council Decisions 33, 799, 1086, 1214, and other precedents.  

 

 Therefore, the Bishop erred in moving beyond an explicit doubt that request was 

“appropriate.” The Bishop could have fulfilled his presidential responsibilities without 

issuing a substantive ruling. 

 

 

DECISION 

 

The Bishop’s decision of law is modified. The modification deletes all of the Bishop’s 

“substantive” ruling beginning with the word “Therefore…” and all of his commentary, 

except for the point that he expressed in the following judgment  



4 

 

 

…to declare this request for a ruling of law as inappropriately moot and 

hypothetical because it was not an item related to any business undertaken 

during the 2014 annual conference, but legislation addressed in a previous 

annual conference session. 

 

Beth Capen was absent. 

 

Warren Plowden, third lay alternate, participated in this decision. 

 

April 18, 2015 

 

CONCURRING OPINION 

 

 I concur with the Decision of the Judicial Council in this matter. Under United 

Methodist church law and Judicial Council precedents, it is clear that this request for a 

decision of law at the 2014 session of the Arkansas Annual Conference did not meet the 

threshold required for a bishop to deliver a substantive decision beyond declaring it to 

be moot. There was no business that gave standing to the request. The Bishop should 

have resisted an impulse to provide a substantive response. The Constitution of The 

United Methodist Church authorizes the Judicial Council in Division Three, Article VII, ¶ 

51, to pass upon a decision of law by the Bishop. But we cannot probe any further into 

the issues than the Constitution and the Discipline allow.  

 

 However, there are serious constitutional and legislative issues lying beneath the 

facts that present themselves in this case. Annual conferences have taken steps to 

reduce the number of district superintendents, enlarge the geographical sizes of 

districts, and diminish the amount of contact between superintendents and the clergy 

as well as the laity whom they superintend. In the process, our practices have altered 

the nature of the superintendency.  

 

Meanwhile, we United Methodists have allowed bad habits of imprecision and 

carelessness to corrupt our language. Individuals who do not bear the responsibilities of 

either the general or the district superintendency have acquired influence over matters 

and decisions that properly belong to the superintendency. Phrases like “appointive 

cabinet” have become common currency in the church, even though—as the Bishop in 

this case has noted—the term does not even exist in the Discipline or have any meaning 
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in our ecclesial system. In the process, we place our polity, our connection, and our 

Constitution at risk. 

 

 The word “cabinet” does exist within our system, and it has a very precise 

meaning in our Discipline. It is a legislative term that refers to the body in an annual 

conference to which district superintendents are appointed. Paragraph 424 of the 2012 

Discipline defines the “cabinet” as the entity for ministry where district superintendents 

have their appointment. In specific activities of the “cabinet,” other designated office 

holders in an annual conference “shall be present” or “shall be invited to be present” 

according to ¶ 424.6. But those office holders are not members of the cabinet because 

only the persons appointed to the cabinet—the district superintendents—are members 

of it. District superintendents are “appointed” first to a cabinet and then are “assigned” 

to their respective districts, according to ¶ 424.1. 

 

 Although “cabinet” is a word with a precise meaning, it is strictly a legislative 

term. But the term “district superintendent” is both constitutional and legislative. It is 

specified twice within the Constitution—in Division Three, Article IX (¶ 53), and in 

Division Three, Article X (¶ 54).  

 

Within Division Three of the Constitution, which establishes the nature of the 

“Episcopacy” that is protected by the Restrictive Rules in Section III of Division Two of 

the Constitution (¶ 19), only two offices for “Episcopal Supervision” are named. They 

are the office of bishop and the office of district superintendent. So “Episcopal 

Supervision” is a responsibility that constitutionally belongs only to two offices in the 

church: bishop and district superintendent. 

 

 With regard to the making and fixing of pastoral appointments, “consultation” is 

an important and vital principle. Legislatively, ¶ 426 specifies that the bishop, district 

superintendent, pastor, and pastor-parish relations committee participate in 

consultation with regard to the process of making appointments. And the legislation is 

clear about the aspects of this consultation that are “advisory.” 

 

 Under the Constitution, “The bishops shall appoint, after consultation with the 

district superintendents, ministers to the charges.” (Division Three, Article X, ¶ 54). So, 

constitutionally, only the district superintendents consult with the bishop when it comes 

to the stage where the bishop “shall appoint.”  
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The Judicial Council, in this specific case on the Docket, did not have jurisdiction 

to explore these constitutional matters. Perhaps someday, on some other case such as a 

request for a declaratory decision on an appropriate consideration, the Judicial Council 

will have an opportunity to examine the issues at a deeper level through a constitutional 

lens.  

 

William B. Lawrence 

 

April 18, 2015 

 

DISSENTING OPINON 

 

The record indicates that the rules of order were adopted by the Friday morning, June 

20, 2014, session of the Arkansas Annual Conference.  This would have included 

approval of the standing rules, including those originally adopted in 2013; thus, the 

matter raised in this decision of law was appropriately before the Annual Conference.  It 

was not moot and hypothetical. 

 

In making and fixing the appointments, a bishop is to consult with the districts 

superintendents.  The bishop and/or the district superintendent shall consult with 

pastor-parish relations committees about appointments.  The director of administrative 

services is not to be present when the cabinet discusses matters related to the making 

of appointments.  Beyond these restrictions and within the boundaries of separation of 

powers, the bishop may consult with others. 

F. Belton Joyner, Jr. 

April 18, 2015 


